Aki Takahashi

Aki Takahashi

Køb billet

Dato

06. marts 2018 kl. 19.30

Japans klaverlegende

Hun er veninde med Yoko Ono og spillede flere gange på John Lennons hvide flygel i New York.

Hendes “Hyper Beatles Collection” blev "Best CD of 1990" i New York Times.

Den japanske pianist Aki Takahashi er en international klaverlegende. Hendes Danmarkshistorie begyndte i Tokyo, hvor hun havde Det Jyske Musikkonservatoriums klaverprofessor Georg Vasarhelyi som lærer. Han ville have hende til at spille Schubert, men hun ville hellere spille den nyeste klavermusik. Og det har hun gjort verden over - og er blevet hyldet for sit eminente klaverspil og sin evne til at realisere selv de mest komplicerede klavernoder, komponeret i tæt samarbejde med tidens største komponistnavne som John Cage, Morton Feldmann, Yanis Xenakis og Toru Takemitsu. Næsten 50 komponister takkede ja til at skrive klaverværker til hendes store Beatles projekt.

Aarhus Unge Tonekunstnere stod for hendes Danmarksdebut i 1974, og fra 1988 og et par år frem var hun fast gæst på Lerchenborg Musikdage, hvor hun blev en hovedspiller i disse års opbygning af musikrelationer mellem Danmark og Japan, som mange danske musikere og komponister kom til at nyde godt af, heriblandt Aarhus-pianisten Erik Kaltoft.

Aki Takahashi er nu tilbage i Danmark på et gæstespil arrangeret af Arbejdsgruppe Gunnar Berg. Hun havde mødt Gunnar og Béatrice Berg i 1974 og har helliget dem et helt kapitel i sin erindringsbog "Parlando".

Og som man vil kunne høre på koncerten har Georg Vasarhelyi fået sin vilje: i 2017 har Aki Takahashi indspillet sin sjette cd med Schuberts klavermusik.

Program:

Poul Rovsing Olsen : Nocturnes, op. 21(1951)
Gunnar Berg: Gaffky's assortiment 2 (1958)
Axel Borup-Jørgensen: winter pieces, opus 30b (1958)
Joji Yuasa: Cosmos Haptic II - Transfiguration (1986)
Yoritsuné Matsudaira : Mini Variation over et tema af Poul Rovsing Olsen (1990)

---

Franz Schubert: Sonate, G-Dur, D. 894

Arrangør: Det Jyske Musikkonservatorium i samarbejde med Arbejdsgruppe Gunnar Berg.