Fejring af Kinesisk Nytår

Fejring af Kinesisk Nytår


Velkommen til Rottens År

”Xin nian hao”, lyder det. Sammen med ”Godt nytår”.
Det er ikke bare sprogene, men også det sorte og det lyse hår, der blandes. Fejringen af det kinesiske nytår i Musikhuset Aarhus er en broget affære og en ægte folkefest, der markerer overgangen fra Grisens til Rottens År.
Det kinesiske nytår følger månekalenderen. Det svinger derfor fra år til år på samme måde, som vi kender det fra påsken, og i år falder nytåret 25. Januar. Men det fejres nu en søndag – 19. januar – for at give alle mulighed for at være med. Arrangementet trækker gæster fra hele landet, for det er ganske enkelt den største folkelige kinesiske event – ikke bare i Danmark, men i Skandinavien.

Rottens År er efter den kinesiske astrologi den første i rækken. Der er i alt 12 dyr i cyklussen, og rækkefølgen blev ifølge en gammel legende fastlagt ved et væddeløb: Den første i mål var rotten og som nummer sjok kom grisen. Vi kan måske synes, det er atypiske dyr at fremhæve, men på vanlig kinesisk vis finder man noget positivt i det meste. Rotter repræsentere ifølge den kinesiske astrologi ambition, beslutsomhed, fremskridt og vedholdenhed. Rottens år fremsiges at være "fuld af muligheder og ændringer".
Det kinesiske nytår – eller forårsfesten, som kineserne selv kalder det – er den største folkefest i Kina, hvor hele landet står på den anden ende. Det ligner en blanding af vores jul og nytår med både familietræf, gaver og traditioner.
Foreningen Danmark-Kina har skabt sin egen version ved at omdanne Musikhuset Aarhus til ”Lille Kina”.  Og hvad kan vi så glæde os til ? En smuk buket sammensat af både klassiske og moderne elementer. Yndefulde danseoptrin og magtfulde krigerdanse skifter med nyfortolket kampsport og dramatisk ballet. Her finder vi ægte kinesisk musik og magi, en oplevelse for alle aldre.
Dansekompagniet har 20 medlemmer med flere højtberømmede kunstnere iblandt. Vi møder kinesisk professionalisme i top, så der er overskud til at lade det svære virke legende let.
Fejringen af det kinesiske nytår er et bombardement af sanserne; et overflødighedshorn af indtryk for hele familien. Det er en oplevelse af de helt store, når Musikhuset Aarhus forvandles til ”Lille Kina” for 15. år i træk.
Kulturmødet mellem danskere og kinesere er enestående; det er en lejlighed til at lære hinanden at kende og til at være sammen om noget venligt, vedkommende og væsentligt.

Velkommen til en aften fyldt med poesi og skønhed, grænseoverskridende teknik og ja, lidt vildskab.

Varighed: 10-16

Fri entré
Arrangør: Musikhuset Aarhus i samarbejde med bl.a. Den kinesiske ambassade, Den Kinesiske venskabsforening, Kinesisk Kulturselskab og Aarhus Kommune

 


Spilledatoer

Dato Tidspunkt Pris