Fejring af Kinesisk Nytår

Fejring af Kinesisk Nytår

Velkommen til Grisens År

”Xin nian hao”, lyder det. Sammen med ”Godt nytår”.
Det er ikke bare sprogene, men også det sorte og det lyse hår, der blandes. Fejringen af det kinesiske nytår i Musikhuset Aarhus er en broget affære og en ægte folkefest, der markerer overgangen fra Hundens til Grisens År.
Det kinesiske nytår følger månekalenderen. Det svinger derfor fra år til år på samme måde, som vi kender det fra påsken, og i år falder nytåret 5. februar. Men det fejres nu en søndag – 27. januar – for at give alle mulighed for at være med. Arrangementet trækker gæster fra hele landet, for det er ganske enkelt den største folkelige kinesiske event – ikke bare i Danmark, men i Skandinavien.

Grisens År er efter den kinesiske astrologi det sidste i rækken. Der er i alt 12 dyr i cyklussen, og rækkefølgen blev ifølge en gammel legende fastlagt ved et væddeløb: Den første i mål var rotten og som nummer sjok kom grisen. Vi kan måske synes, det er atypiske dyr at fremhæve, men på vanlig kinesisk vis finder man noget positivt i det meste. Grise er jordnære og arbejdsomme – og så er grisen symbol på rigdom. Ikke det værste for det nye år.

Det kinesiske nytår – eller forårsfesten, som kineserne selv kalder det – er den største folkefest i Kina, hvor hele landet står på den anden ende. Det ligner en blanding af vores jul og nytår med både familietræf, gaver og traditioner.

Foreningen Danmark-Kina har skabt sin egen version ved at omdanne Musikhuset Aarhus til ”Lille Kina”.
Og hvad kan vi så glæde os til ? Der er naturligvis kinesisk opvisning i løbet af dagen. Vi kan glæde os til de flotte kinesiske løver og en ægte kinesisk drage. Der er kinesisk show med bl.a. yndefuld qipao-opvisning, kraftfuld kungfu og raffineret dans. Peter og Elisabeth Guang er prisbelønnede talenter på klaveret. Vi får naturligvis også besøg af en trup fra Kina og mon ikke vi kan glæde os til akrobater i verdensklasse.

Fejringen af det kinesiske nytår er et bombardement af sanserne; et overflødighedshorn af indtryk for hele familien. Det er en oplevelse af de helt store, når Musikhuset Aarhus forvandles til ”Lille Kina” for 15. år i træk.
Kulturmødet mellem danskere og kinesere er enestående; det er en lejlighed til at lære hinanden at kende og til at være sammen om noget venligt, vedkommende og væsentligt.

Varighed: 10-16

Fri entré

Arrangør: Musikhuset Aarhus i samarbejde med bl.a. Den kinesiske ambassade, Den Kinesiske venskabsforening, Kinesisk Kulturselskab og Aarhus Kommune