Nattergalen

Nattergalen


Dansk Danseteater indtager Musikhusets Store sal til livemusik af Den Sorte Skole.

Nattergalen er Dansk Danseteaters dobbeltforestilling skabt af nogle af Danmarks nye og mest efterspurgte koreograftalenter inden for moderne koreografi: Sebastian Kloborg og Alessandro Sousa Pereira. I januar får danseforestillingen urpremiere på Musikhusets største scene.

Nattergalen er en musikalsk danseforestilling med ny-komponerede toner skabt af duoen Den Sorte Skole samt unikt og fabulerende scenedesign af den dansk-ukrainske collagemester Sergeï Sviatchenko. Den moderne danseforestilling tager udgangspunkt i to verdenskendte litterære værker: Oscar Wildes novelle Nattergalen og Rosen samt H. C. Andersens evigtgyldige eventyr Nattergalen fra 1843.

Livemusik leveret af Den Sorte Skole

Den populære københavnske sample- og komponistduo Den Sorte Skole leverer ny musik til danseforestillingen. Duoen spiller musikken live på scenen, mens Dansk Danseteaters dygtige dansere optræder. Den Sorte Skole har de seneste år tryllebundet publikum i både Danmark og resten af verden med deres nyskabende symfonier og grænsesøgende audio-visuelle shows. Til januar giver de deres første og eneste liveoptræden i 2020 i forbindelse med denne musikalske danseforestilling i Musikhuset.

Danmarks mest efterspurgte koreograftalenter

Sebastian Kloborgs værk tager udgangspunkt i temaer og motiver fra både Oscar Wildes novelle Nattergalen og Rosen om den altopslugende selvopofrelse og H. C. Andersens evigtgyldige Nattergalen fra 1843. Nattergalen er ikke blot et af H. C. Andersens mest kendte eventyr, men er også en af den danske guldalders mest berømte romantiske fortællinger.

Historien er stadig uhyre relevant i dag med sit universelle tema om det levendes sejr over det døde, og om det naturliges sejr over det kunstige.

Kloborg vil bruge temaerne fra begge historier, på både dyster og humoristisk vis, til at skabe en helt nyt fortælling, der bevæger sig mellem drøm og virkelighed.

Med værket undersøger han menneskelige relationer og den menneskelige selvforståelse, når døden sidder på brystet, og når kroppen falder fra hinanden. For vil vi lade teknologien redde os? Og ønsker vi at forlænge livet for enhver pris?

Forestillingens anden del er skabt af den brasilianske koreograf Alessandro Sousa Pereira, der genfortolker den paradoksale og hjerteskærende fortælling Nattergalen og Rosen af Oscar Wilde.

I den oprindelige fortælling fra 1888 ofrer nattergalen sit liv ved at forære en smuk rose til en håbløst forelsket student, der dog bliver afvist. Og herefter følger en hårdtslående vrede og sorg. I Wildes værk stiller han spørgsmalstegn ved meningen med livet, kunsten og muligheden for at forandre verden. Har fuglen ofret sit liv for ingenting?

Pereira er i sit værk inspireret af den oprindelige fortællings overordnede tema om den både meningsløse og brutale selvopofrelse. Og med sin altid eksplosive stil, tilført Wildes vise og nærmest mystiske stemning, bliver dansen et abstrakt vidnesbyrd om, at det at ofre sit liv til noget, du inderligt tror på, både kan være dybt tragisk, bevægende og samtidig en meget smuk gerning.

Koreografi: Alessandro Sousa Pereira & Sebastian Kloborg
Dansere: Dansk Danseteaters dansere
Musik: Den Sorte Skole
Scenograf: Sergei Sviatchenko
Kostumer: Sergei Sviatchenko og Maria Ipsen
Lysdesign: Raphael Frisenvænge Solholm
Dramaturg: Sosha Teperowska & Amanda Linnea Ginman

Varighed: 1 time og 20 minutter inkl. pause. Bemærk at sluttidspunktet kan variere.

Arrangør: Musikhuset


Spilledatoer

Dato Tidspunkt Pris