Musikhuset Aarhus ElskeDigForEvigt_Toppbillede_900x400px.jpg

Fra dogme til dans

17. januar 2017

Marie Brolin-Tani skal forvandle Susanne Biers Elsker dig for evigt til danseteater. Vi har talt med den svenske koreograf om hendes fascination af kroppen, om at finde den helt rette musik og glæden ved at vende tilbage til den by, hvor det hele startede for hende.

At omsætte Susanne Biers mesterlige dogmefilm Elsker dig for evigt fra det hvide lærred til scenen, og endda som en danseforestilling, kan ligne en ærefrygtindgydende opgave. Alligevel tøvede den internationalt anerkendte koreograf Marie Brolin-Tani ikke med at sige ja.

”Filmen beskæftiger sig med de store følelser. Den er meget kropslig. Den handler om en mand, der bliver lam, og det er fascinerende. For hvad kan en lam krop? Hvordan kan man udvikle på det projekt?”

En halv million danskere har set filmen fra 2002 med Mads Mikkelsen, Paprika Steen, Nikolaj Lie Kaas og Sonja Richter. Filmen handler om det unge forlovede par, Joachim og Cecilie. Joachim bliver lam i en bilulykke, og mens han er på hospitalet, forelsker Cecilie sig i manden til den kvinde, der var skyld i ulykken.

Nu gentænkes filmen så af Marie Brolin-Tani og hendes unge dansere fra Black Box Dance Company, og hun er sikker på, at dansen har sit eget udtryk, der kan bygge oven på filmens univers.

”Det fysiske sprog siger ofte mere end ord. Selv små udtryk siger noget. Folk tænker tit på dans som store voldsomme bevægelser, men her handler det om en mand, der er lam. Selv et lille drej på hovedet kan være enormt stærk.”

Tilbage, hvor det hele startede

Marie Brolin-Tani er fra Stockholm og er nu kunstnerisk leder hos Black Box Dance Company i Holstebro, men har dybe rødder i Aarhus’ dansemiljø. Aarhus er byen, hvor hele hendes karriere, først som danser og siden koreograf, har udviklet sig.

”Det bliver fantastisk at være tilbage i Aarhus, og jeg er superglad for denne opgave, og at man pegede på mig. Det føles som en naturlig forlængelse af alt det, jeg har lavet tidligere.”

Koreografen har ét simpelt mål for forestillingen:

”Jeg vil gerne have, at publikum kan mærke sved, hjertebanken og savl. De skal helt tæt på. Hvis de kan mærke danserne, synes jeg, at min mission er lykkedes.”

Musikalske følelser fra Pernille Rosendahl

Musikken til Elsker dig for evigt bliver leveret af sangeren og sangskriveren Pernille Rosendahl, der tidligere i år udgav sit første soloalbum Dark Bird. Det er blandt andet sange fra det album, der skal danne forestillingens musikalske klangbund. Pernille Rosendahl glæder sig til at arbejde sammen med Marie Brolin-Tani:

”Jeg oplevede Marie og hendes dygtige dansere til Kronprinseparrets prisuddeling, hvor jeg nærmest blev blæst bagover og var fuldstændig betaget af deres optræden. Det bliver vildt spændende, og jeg glæder mig virkelig meget til at arbejde sammen med dem.

For Marie Brolin-Tani er musikken et vigtigt element i dansen, og i Pernille Rosendahl har hun fundet en musikalsk partner, der live fra scenen kan give forestillingen dens helt eget musikalske sprog.

”Pernille Rosendahl er en fantastisk sangerinde. Musik og sang er et stærkt virkemiddel, som let kan tage fokus fra en sart kunstform som dans. Men Pernille kan noget med sin stemme, hvor man ikke behøver et stort orkester og i stedet virkelig kan understrege de inderste følelser i stykket.”

Læs mere om Elsker dig for evigt

Forestillingen Efter Brylluppet er en del af Bier Trilogien, hvor Musikhuset Aarhus i 2017 forvandler tre af Susanne Biers film til hhv. dans, opera og musical. Læs mere om hele trilogien her.