Dritkul teatersucces i Musikhuset

16. august 2018

”Så forbandet god”. Anmelderne er enige. Kultfænomenet SKAM er også cool som teater. Mød Sylvester og Frieda, der spiller hovedrollerne, når tv­serien går fra streaming til scene.

SKAM er tv­fortællingen om en gruppe norske gymnasieelever. Dens moderne realisme gjorde den hurtigt til et kæmpehit ikke bare i Norge, men i hele Skandinavien. Teenagere elskede den, fordi de kunne se sig selv i seriens personer. Og forældrene så med, fordi den gav et glimt ind i den ellers lukkede teenage­hverdag, og mindede dem om deres egen tumultariske teenagetid, som pludselig virkede knap så fjern.

Nu er serien blevet til en dansk teaterforestilling, der til efteråret kommer til Aarhus, og den appellerer stadig til både ung som yngre. ”Jeg tror, unge kan relatere til SKAM, fordi den berører universelle ungdomsproblemer, som mange oplever og kan spejle sig i.” Sådan siger 18­årige Sylvester Byder, der spiller hovedrollen som Jonas i teater­ versionen af SKAM.

UNGE KRÆFTER PÅ SCENEN
SKAM havde premiere på Aveny­T i efteråret 2017, hvor den fik anmelderne til at strø om sig med roser og femstjernede anmeldelser. Med ord som ”Så forbandet god” og ”fremragende teaterversion” gik forestillingen sin sejrsgang i København.

Om få måneder står Sylvester Byder igen på scenen. Denne gang i Musikhuset og igen over for rollen Eva, der spilles af Frieda Krøgholt. ”SKAM er et godt billede på vores unge generation lige nu.

Den skildrer de følelser, mange unge har, og gør det på en ikke­amerikaniseret måde. Jeg synes virkelig, man mærker, at der er mennesker bag rollerne,” siger 18­årige Frieda Krøgholt.

FØLSOM, UNG OG NAIV
Ligesom i første sæson af tv­serien, der fik unge i hele Skandinavien til at binge watche, udgør Jonas og Eva omdrejningspunktet for fortællingen. To unge mennesker, der finder sammen trods forskelligheder.

”Jonas er en følsom dreng, der tager det hele lidt på gefühl. Han er på mange måder Evas modsætning. Jonas har den tilgang til livet, at alt nok skal gå, men kun lige indtil hele ens verden ramler,” fortæller Sylvester Byder om sin karakter.

Begge hovedrolleindehavere fremhæver, at udviklingen i forholdet mellem Eva og Jonas, som forestillingen SKAM kredser om, eminent skildrer de følelsesmæssige op­ og nedture, som man gennemlever som ung.

”Eva er en meget interessant karakter, fordi hun er i en fase, hvor hun er ved at finde ud af, hvem hun skal være. Skal hun gå kærlighedens eller fællesskabets vej? Hun er en spændende og troværdig karakter, men også ung og naiv,” fortsætter Frieda.

Nu glæder de to skuespillere sig til at tage Jonas og Eva med til Aarhus. En by, de begge har et særligt forhold til. Sylvester Byder boede i byen i en periode af sin barndom, da hans forældre arbejdede på Aarhus Teater. Frieda Krøgholt har familie i byen, ligesom hun tidligere har overvejet at flytte til Aarhus for at studere.

Læs mere om SKAM og køb billetter her