79042 5 MAA 900X400px Book Of Mormon

Musicalsk mesterværk bryder grænser

15. august 2019

Musicals er søde, smukke og polerede - eller er de? The Book of Mormon er en one-of-a-kind musical, der giver dig alt det, du ikke forventer: Sort humor, sex og en lille portion blasfemi.

The Book of Mormon er alt andet end en almindelig musical. Hvis du forventer, at en musical er en poleret forestilling med en sød historie og pæne sange, kan du godt justere dine forventninger. Broadwaysuccesen The Book of Mormon, skabt af mændene bag kultserien South Park, er nemlig alt andet end ordentlig. Den er alt for meget og helt forkert - på den helt rigtige måde.

“Vi er bare ikke bange for noget,” siger Trey Parker, der er en af musicalens skabere. “Og ikke på en sej ‘vi er frygtløse’ måde. Vi er bare uforsvarlige.”

I forestillingen er der jokes om kannibalisme, voldtægt, aids og lemlæstelser af kønsorganer. Men selvom den er direkte og pågående, er The Book of Mormon stadig en utrolig storhjertet musical.

Afrika uden Disney-glitter

I The Book of Mormon følger vi to unge missionærer, der kommer til Uganda efter en lang rejse fra Salt Lake City. Den ene, Elder Price, er en overentusiastisk stræber med store ambitioner, mens den anden, Elder Cunningham, er excentrisk, sjusket og har tendens til at overdrive lige til grænsen af det løgnagtige.

Da de to kommer til Uganda, hvor de skal udbrede det glade budskab om mormonernes tro, forestiller de sig et Disney-Afrika, hvor alt er Hakuna Matata. De lokale bryder da også med det samme ud i en glædesfuld afrikansk velkomstsang – Hasa Diga Eebowai. Men da vores to missionærer lærer, hvad ‘Hasa Diga Eebowai’ i virkeligheden betyder, står det klart, at intet er Disney i Uganda.

Chokerende, provokerende og hylende morsomt 

Den grænsesøgende stil og mørke humor i The Book of Mormon er ikke så overraskende, når man ser på de tre skabere af hitmusicalen Matt Stone, Trey Parker og Robert Lopez. De to første står bag den populære TV-serie South Park, hvor intet er helligt, og alt kan behandles.

”Vi finder det sjove i alting. Humor er den måde, vi undersøger verden på,” fortæller Matt Stone, og Trey Parker tilføjer: ”Det er dét, mange usjove mennesker ikke forstår – humor er ikke et angreb. Det er et værktøj til at forstå ting og kommunikere.”

Den tredje skaber, Robert Lopez, har også erfaring med humor med mørke nuancer. Han har blandt andet skrevet den succesfulde musical Avenue Q med sange som The Internet is for Porn og Everybody’s a Little Racist.

Musicalnørder slår sig løs

Alle tre skabere er glade for musicalgenren. Trey Parker har været stor musicalnørd siden barndommen og har for længst fået overbevist Matt Stone og trukket ham med ind i musicalens optimistiske univers. Robert Lopez er en garvet komponist af musicalsange og står blandt andet bag sound¬tracket til Disneyfilmen Frozen, der også tæller megahittet Let It Go.

“Altså, det ER mærkeligt, at The Book of Mormon-sangene kommer fra den samme person, som har skrevet Let It Go,” erkender Robert Lopez og griner. “Jeg er stadig ved at finde ud af, hvad der er galt med mig.”

Historien i The Book of Mormon er ikke ‘klassisk musical’. Alligevel - eller måske derfor - er Broadway-hittet blevet en succes i hele verden. Mange millioner mennesker har indtil videre set forestillingen, der har begejstret anmeldere og publikum rundt om i USA, Canada, Australien samt Londons berømte West End. Til november kan du opleve The Book of Mormon, når den indtager Musikhuset i den originale opsætning fra Broadway.

Det siger de danske musicaleksperter:

"Den har alt. En kærlighedshistorie, sange, der fanger og et ekstremt dygtigt cast. Jeg vil klart anbefale folk at se den, og hvis man så ikke har grinet i de to timer, musicalen varer, så er det lige før, jeg lover at refundere billetten – der er masser at grine af! Og hvis man ikke er til den slags humor, så er musikken alene grund nok til at få den her oplevelse."

NIELS SØNDERGAARD, BROADWAY WORLD

"The Book of Mormon er vanvittigt morsom. Den har et humoristisk DNA samtidig med, at den dealer med interessante emner i forhold til den verden, vi lever i. Musicalen har en substans, som er større, end man ofte ser i musicals og en psykologisk dybde, der overgår meget andet. Den er skarp, satirisk og sjov. Jeg synes, det er fedt, at Broadwayversionen kommer til Musikhuset."

HENRIK PALLE, POLITIKEN

Det siger de danske fans:

”Fra første sekund bliver man fanget af både humoren, musikken og historien. Sangene er pokkers catchy, der går nærmest ikke en uge, uden jeg har mindst én af dem på hjernen.”

MATHILDE WESTPHALL SKADHEDE, 22

”The Book of Mormon har skruet alt op på niveau 11. Scenografien, musikken, skuespillet og den meget politisk ukorrekte humor. Du får en velspillet, velproduceret og møghamrende musikalsk oplevelse. Jeg vil anbefale alle at se den.”

MATHIAS THRANE NIEMANN, 26

”Den er vanvittig morsom, politisk ukorrekt, og tager tykt pis på alt - ikke mindst musicalgenren. Det er en virkelig god musical at hive nogen med til, som normalt ruller øjne af genren. Den er hamrende flot udført, og så er den det nye soundtrack til din arbejdsdag, biltur eller opvask.”

MIA BLAABJERG, 30

Læs mere om højdepunkterne i det nye program for 2019 og 2020.